Drachten is de hoofdplaats van de gemeente Smallingerland in de Nederlandse provincie Friesland. Drachten telt 44.598 inwoners.
Geschiedenis van Drachten
Drachten ontstond in de 17e eeuw uit de dorpjes Noorder en Zuider Drachten aan het riviertje de Drait of Dracht. Het gebied was rijk aan hoogveen en voor het afvoeren van de hieruit gewonnen turf werd de Drachtster Compagnonsvaart gegraven. Later ontstonden in het gebied ook scheepswerven. Hoewel een grote plaats behoort Drachten niet tot de Friese elf steden; Drachten heeft nimmer stadsrechten gekregen maar op grond van de grootte, industrie en openbare voorzieningen kan Drachten een stad genoemd worden. Begin jaren vijftig van de 20e eeuw telde Drachten tienduizend inwoners. In 1950 werd er een fabriek van Philips in Drachten gevestigd en vervolgens nam het inwonertal sterk toe.
Sinds 1950 is in Drachten een fabriek van het Nederlandse elektronicaconcern Philips gevestigd, waar de wereldberoemde Philishave-scheerapparaten worden vervaardigd. De fabriek begon in 1950 met 14 medewerkers. Inmiddels werken er tweeduizend mensen. Verder is er in Drachten een rubberfabriek van Dunlop aan het Moleneind. Deze fabriek staat bekend als de stinkfabriek gezien de lucht die de fabriek in de omgeving verspreidt.
In Drachten bevindt zich ook het grootste industrieterrein van noord-Nederland: Industrieterrein de Haven. Aan de andere kant van Drachten is langs de snelweg A7 industrieterrein Azeven in aanleg, alhoewel dit terrein feitelijk in de gemeente Opsterland ligt. De eerste fase is vorig jaar afgerond, op dit moment wordt gewerkt aan de tweede fase.
Drachten wil zich in de toekomst gaan profileren cultureel en creatief centrum en heeft daartoe een ambitieus beleidsplan opgesteld. Kernwoorden zijn Tegendraads, eigenzinnig, anders-dan-anders. De schouwburg van Drachten, De Lawei, is een groot en modern theater. Achter De Lawei is de muziek/dans/toneelschool De Meldij gevestigd. Verder is er het jongerencentrum/poppodium Iduna en een bioscoop De Bios. Het Museum Smallingerland, gevestigd in een oud klooster, toont werk van Friese kunstenaars als Pier Pander en Sjoerd de Roos, en beschikt daarnaast over werk van De Stijl-kunstenaar Theo van Doesburg, diens Drachtster geestverwanten de gebroeders Evert en Thijs Rinsema, en de Dada-kunstenaar Kurt Schwitters.
Drachten beschikt over een subtropisch zwemparadijs met een 50 meter wedstrijdbad. Breedtesport kan in Drachten uitstekend worden beoefend in tal van sportaccommodaties. Daarnaast is er een divers aanbod voor gehandicaptensport, en sporten als karate, honkbal, boog- en geweer schieten. Drachten heeft sinds 2005 ook een eigen skeelerbaan. Drachten doet ook mee aan het skûtsjesilen, met twee skûtsjes genaamd d’Halve Maen en Drachten.